Zdrowe i dobre jedzenie

Polacy to naród, którzy mogą bardzo długo mówić o jedzeniu. Tak, może nie każdy z nas jest wybitnym szefem kuchni, ale na pewno doskonale zna się na gotowaniu najróżniejszych dań. W ostatnich czasach bardzo dużo mówi się o zdrowym jedzeniu. Trzeba przyznać, że w dobie, kiedy mamy do czynienia z najróżniejszymi wynalazkami w postaci chemicznych konserwantów i ulepszaczy jest to bardzo ważny temat, który dotyczy nas wszystkich. Jeżeli ktoś chce zdrowo i dobrze jeść to powinien poznać książkę pt.”Jadłonomia po polsku“. Jej autorką jest Marta Dymek.

Kuchnia roślinna

Marta Dymek to osoba, która już od kilku dobrych lat doskonale znana jest z tego, że prowadzi bloga kulinarnego. Na nim to właśnie dzieli się swoją pasją do gotowania i kuchnią wegańską oraz roślinną. Jej blog “Jadłonomia” jest naprawdę bardzo popularny i każdego dnia odwiedza ją naprawdę wielkie grono osób, które chcą przekonać się do tego rodzaju eksperymentów kulinarnych. Działania, jakie prowadzi w sieci przyniosły jej nawet nagrodę i tytuł Bloga Roku 2013 w kategorii “Kulinaria”. Autorka nie tylko publikuje na łamach swojego bloga, ale jej przepisy można również spotkać w wielu czasopismach – nie tylko polskich, ale także zagranicznych. Do tej pory blogerka wydała trzy książki kulinarne. Jedną z nich jest “Jadłonomia po polsku“. Dobre jest to, że autorka nikogo nie stara się na siłę przekonać do swojego gotowania. Tylko informuje o tym, że są takie możliwości, dzięki którym można pozwolić sobie na wspaniałą, zdrową kuchnię w swoim domu bez żadnych konserwantów i ulepszaczy.

Kuchnia dla każdego

Jedzenie roślin nie musi się nikomu źle kojarzyć. Dzięki nim można stworzyć wiele wspaniałych dań, które wyglądają równie apetycznie i smakowicie. Jeżeli nikt w to nie wierzy, to koniecznie powinien zobaczyć, jakie przepisy w swojej kolejnej książce zamieściła Marta Dymek. Wszystko w środku uporządkowane jest w odpowiedni sposób. Począwszy od śniadań, obiadów, kolacji, po wspaniałe pomysły na podwieczorki, które są równie apetyczne i nie jednej osobie ślinka na pewno cieknie. Co jest ważną ciekawostką to fakt, że owe potrawy tak naprawę każdy może przygotować w swojej kuchni. Nawet osoby, które na co dzień z gotowaniem nie mają wiele wspólnego. Poziom trudności przygotowania poszczególnych potraw nie jest duży. Ogromną zaletą tej książki jest fakt, że w środku znaleźć można przepiękne ilustracje, które wykonała sama Marta Dymek,  podchodząca z wielką pasją do tworzenia potraw.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez Racool_studio - pl.freepik.com